Na koje utakmice se kladiti? - sport-prognoza - Blog.hr

sport-prognoza

utorak, 07.09.2004.

Na koje utakmice se kladiti?

Nakon što odlučite u kojoj kladionici će te se kladiti, upoznate se sa njihovim pravilima vrijeme je da se bacite na posao. Vrijeme je da izaberete utakmice na koje će te se kladiti, koju će te igru igrati, da li su kvote dobre,da skupite što više informacija o klubovima, povredama, formi i slično. Sljedeći ove proste korake biti ćete na pravom putu da ostvarite dobitak.
Saznajte tko što nudi. Pogledajte liste i kvote nekoliko kladionica. Važno je da pregledate liste kladionica, prije nego što se upustite u detaljniju analizu lista i kvota. Ovo napominjem zato što ukoliko se stalno kladite,i informirani ste o formi i prošlim rezultatima, znati ćete automatski tada naići na interesantnu utakmicu.Često ne morate da pravite detaljnu analizu meča da bi ste odlučili da li će te se kladiti na nju ili ne. Ako vam je potrebno da analizirate svaki meč na koji hoćete da se kladite, ne znate dovoljno o klubovima da bi ste napravili dobar listić. Ako ne možete da odlučite da li da se kladite na utakmicu ili ne, onda vjerojatno to i nije dobra utakmica za klađenje. Ne obraćajte puno pažnje na kvote u ovoj fazi analize utakmica, samo zapamtite utakmice za koje osjećate da će se završiti onako kako mislite. Najčešći način klađenja je da izaberete utakmicu na osnovu vašeg predviđanja rezultata. Prvo izaberite utakmicu tako, na osnovu vjerovanja zatim pogledajte ponuđene kvote. Ovako se kladi prosječni igrač sportske kladionice. Veoma često, igrači kladionice odluče šta će igrati i prije nego vide kvote. Ponekad je ta odluka zasnovana na mješavini njegovog predviđanja rezultata i dobre kvote. Kad kažem predviđanja, mislim na osjećaj koji imate za tu utakmicu, prije nego što vidite tablicu, formu i statistiku klubova.
Zapamtite ovo: statistička analiza ne smije biti jedini kriterijum prilikom izbora utakmice i tipa koji će te odigrati. Ona se treba koristiti samo kao dodatna informacija vašem predviđanju rezultata određene utakmice. Koristite statistiku samo kad imate određene sumnje u vezi neke utakmice, i kao dopunu kriterijumima koji se nalaze dalje na ovoj strani.
Veoma je mudro da provjerite povrede i suspenzije na utakmici na koju želite da se kladite, prije nego što se kladite. Kladionica pravi kvote puno prijee nego što meč počne, i kvote obično nisu korigirane zbog toga da li su neki igrači povrijeđeni ili suspendirani. Igrači sportske kladionice ovdje imaju rijetku priliku da budu u prednosti u odnosu na kladionicu, jer mogu da odluče kako će se kladiti na određenu utakmicu zbog povrede ili suspenzije nekog igrača, i to sve do zadnjega trenutka pred početak utakmice. Ali ako ste već ranije izdvojili neku utakmicu na koju želite da se kladite, nemojte da mijenjate vašu namjeru ako je došlo do povrede ili suspenzije nekog igrača. Ako je nekoliko ključnih igrača u sastavu iznenada povrijeđeno, onda treba da razmislite o svom tipu ( posebno ako se radi o timu koji nema veći broj kvalitetnih igrača i zavisi od svojih ključnih igrača ). Također obratite pažnju na viruse, gripu, i slične stvari u klubu. Ovo je veoma česta pojava u klubovima za vrijeme zime. Pod statistikom mislim na tablice, formu, tradiciju i sl.
Rezultat utakmice u većini slučajeva, zavisi od toga kakva je to utakmica. Da li je međunarodna, kup, ligaška, predsezonska prijateljska, i sl? Nacionalni kupovi su često teški za pogađanje, naročito manje važne kup utakmice (kao liga kup). U Engleskoj, liga kup i dalje ima neki značaj, ali u Nemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, veliki klubovi rjetko ulažu veći napor u liga kup. I budite oprezni kod finala kupa,mediji često naprave od jednog tima velikog favorita, ali to je ipak finale kupa i obično su moguća sva tri znaka u konačnom ishodu. Međunarodne utakmice i utakmice Lige Šampiona i Kupa UEFA su generalno lakše za pogađanje od ligaških utakmica. Međunarodne prijateljske utakmice često se završe nerješeno, dok se važne međunarodne utakmice rjetko završe pobjedom gostiju. Čini se da je igranje na domaćem terenu veoma važno kod međunarodnih utakmica. I ne zaboravite da je nacionalni ponos u pitanju. Generalno, međunarodne utakmice su "lake" za pogađanje. Moj savjet je da izbjegavate nacionalne kupove u Francuskoj, Italiji, Španiji i Nemačkoj, i budite oprezni u Engleskoj, veliki klubovi često igraju sa mladim i neiskusnim sastavom u Liga Kup-u, ali generalno Liga Kup ima veći značaj u Engleskoj nego kupovi u drugim velikim Evropskim ligama. Liga Šampiona i Kup UEFA su drugačiji. U početnoj fazi može biti nekih iznenađenja, pošto su veliki klubovi zadovoljni time da prođu u drugu fazu takmičenja, ali kada se nađu zajedno, rezultati su često relativno laki za pogađanje pošto postoji tendencija da domaći timovi pobjeđuju prilično lako. Opće poznata je činjenica da je Seria A lakša za pogađanje, nego ostale lige. Utakmice velikih klubova sa malim rjetko se završe iznenađujućim rezultatom, a kada se igra neki derbi nerješeno je najčešći rezultat. U Engleskoj rezultati su često nepredvidivi u prvoj četvrtini sezone, i u zadnjoj četvrtini. U sredini sezone, rezultati su veoma predvidljivi, posebo u Premier ligi. Engleska 1. divizija je postala veoma zanimljiva zadnjih sezona, i manje atraktivni klubovi, su pobjeđivali poznate klubove češće nego ranije. Njemačka je postala manje predvidljiva nego što je bila ranijih sezona. Francuska i Španjolska liga su također lige sa velikim postotkom pobjeda domaćina. Francuska liga je veoma slična Talijanskoj kada su je u pitanju postotak pobjede domaćina. Jedan klub posebno, Bastia, je jedan od najboljih domaćina u Evropi. Kada igraju kod kuće na Korzici, čini se da je nerješeno najbolji rezultat kome se gost može nadati.
Veliki evropski klubovi često igraju veliki broj utakmica svake sezone, stoga moraju da prave prioritete u zavisnosti koje takmičenje žele da probaju da osvoje. Praktično je nemoguće, pa i za velike klubove, da se ozbiljno natječu u svim takmičenjima, zbog premora igrača. Veoma često vrhunski klubovi pokažu slabu stranu u takmičenjima sa niskim prioritetom. Nacionalni kupovi su primjer za to. Vrhunski klubovi često ispadnu u početnoj fazi takmičenja od mnogo slabijeg protivnika. U Francuskoj, je rjetkost da 2 vrhunska kluba igraju u četvrtini finala kupa. Čak i u Engleskoj klubovi kao Manchester United su poznati po tome da odmaraju najbolje igrače u liga kup utakmicama. U toku sezone, klubovi koji se nalaze na sredini tablice, koji nemaju za šta da igraju, često pobjede timove sa vrha tabele ili klubove kojima je svaki bod potreban za opstanak. Koji nemaju za šta da igraju, znači da ne postoji pritisak i često takvi timovi igraju veoma dobro. Naravno i suprotno se takođe dešava. Ovo sve ima veze sa psihologijom i budite oprezni kod ovakvih utakmica. Čak i timovi koju su već ispali mogu da igraju bolje posle trenutka kada je njihova sudbina rešena. Pritisak je nestao, i odjednom počinju opet da igraju dobro. Klonite se ovakvih utakmica, one su obično teške za pogađanje. Gradski derbiji su uvek specijalni slučaj. Puno pažnje kod ovakvih utakmica. Derbiji imaju tendenciju da se završe nerješeno, pošto strah od poraza premašuje želju za pobjedom. Početna faza Lige Šampiona može da ima iznenađenja, pošto favorit "nikad" ne igra najbolje ako je to prva utakmica u gostima. Vrhunski klubovi znaju da to mogu uraditi kod kuće u revanšu, i često se zadovolje nerješenim rezultatom ili niskim porazom. Ne trudite se da se kladite na prijateljske utakmice, bilo međunarodne, pripremne i slične. Međunarodne prijateljske se često završe nerješeno.
Sezona u većini evropskih liga počinje u kolovozu i završava se u svibnju. Tokom prve četvrtine sezone (rujan-listopad), rezultati mogu biti veoma nepredvidljivi, i često manji timovi pobjeđuju velike klubove. Ovo je vrijeme za klađenje na male klubove, na čiju pobjedu su kvote velike. Također budite oprezni sa prvim kolima Lige Šampiona i Kupa UEFA. Velikim klubovima je cilj da prođu u sljedeće kolo, i tek nakon nekoliko kola rezultati postaju lakši za pogađanje. Od sudenog do ožujka, lige se obično smire, i stvari se vrate na normalu. Rezultati izgledaju "normalni", uz pretpostavku da veliki klubovi svoje utakmice dobijaju lako. Tokom zadnje četvrtine sezone, rezultati nisu laki za pogađanje. Klubovi sa dna tabele često pobjeđuju klubove sa vrha tabele, i forma tu nema toliko utjecaja na rezulate kao ranije. Klubovi sa dna tabele su očajni, i to utiče da je ovaj dio sezone težak za igrače sportske kladionice. Može se više isplatiti da ulažete manje novca na te "očajne" klubove, umjesto da ulažete velike sume novca na favorite.
Tabela se ne bi trebala uopćte koristiti kao kriterijum za odabir utakmica na koje ćete se kladiti u prvih nekoliko mjeseci sezone, pošto ima još puno da se igra do kraja. Pričekajte da se sezona primiri, i počnite da koristite tablicu tek poslije oprilike prve četvrtine sezone. Tablica se nikad ne bi smjela koristiti kao jedini kriterijum izbora utakmice na koju se kladite. Zapamtite da kladionice koriste tablice, formu i tradiciju kada odlučuju koje će kvote ponuditi za jednu utakmicu.
Forma je glavni kriterij koji koriste kladionica kada odlučuju o visini kvota. Prema tome klubovi u formi su skoro uvek prepoznati od strane kladionice, i kvote su niske. Klub koji je dobio recimo 4 zadnje utakmice, rijetko će imati dobru kvotu za pobjedu. Morate pronaći klub koji je u formi što je ranije moguće da bi ste imali dobre kvote kada se kladite na njih, prije nego što ih i kladionice primjete i smanje kvote. Često možete da predvidite promjene u formi, ne obavezno u zavisnosti od rezultata, već izvještaja o tome kako je klub igrao, iako rezultat i nije bio tako dobar. Tokom sezone klubovi imaju periode kada imaju nevjerojatnu sreću, i periode sa stvarno lošom srećom. Klubovii mogu da igraju jako loše, a onda da neka promjena u upravi promjeni to, i klub uđe u pobjednički niz. Važno je za vaš uspjeh u klađenju da primjetite te periode što je moguće ranije, prije nego što ih kladionice postanu svjesne.
Neki igrači sportske kladionice, uopće ne koriste petogodišnju ili desetogodišnju statistiku prilikom izbora utakmica na koje će se kladiti. Uspješni igrači ne koriste ovu statistiku kao ključan kriterij, ali ako kriteriji kao stanje na tablici i forma pokazuju da je utakmica dobra za klađenje, a petogodišnja i desetogodišnja statistika pokazuju suprotno, do klađenja na tu utakmicu često ne dolazi. Petogodišnja statistika može da ukazuje na psihološku prednost nekog kluba, ali ne pridajte puno pažnje tome, ukoliko stanje na tabeli i forma ne pokazuju da je dobro kladiti se na taj klub. U Engleskoj veliki klubovi imaju takozvane ekipe koji im "ne leže". Man Utd, na primjer, "nikad" nije pobjedio Sheff. Wed u gostima, i talijanski klubovi "uvijek" pobjede engleske klubove u evropskim natjecanjima. Naravno, ovo može da bude pretjerivanje, ali kada se dešava stalno, bilo bi glupo ne uzeti to u obzir kada dođe do takve situacije. Razlike u načinu igre su vjerojatno razlog postojanja klubova koji "ne leže", ali to može biti i psihološka stvar. Obično se veliki derbiji, kojima je poklonjena velika pažnja, završe nerješeno. Za neke utakmice petogodišnja i desetogodišnja statistika pokazuju da nerješen rezutat dominira. Tipični primjeri su gradski derbiji Roma-Lazio i Inter-Milan. Ovi klubovi igraju na istim terenima, i strah od poraza u derbiju je uvjek veći od volje za pobjedom. Savjet je da se "uvjek" kladite na nerješeno kada se ovi klubovi sretnu u ligi.
Ponekad klubovima koji se sastaju je potreban nerješen rezultat da bi se plasirali u dalju fazu takmičenja ili izbjegli ispadanje. Ponekad je klubu potreban nerješen rezultat da osgura titulu, dok je protivniku potreban bod da ne ispadne. Kladionice su veoma oprezne kod ovakvih situacija, kvote su često veoma srezane u tim slučajevima. "Namješten" nerješen rezultat je tipičan za talijansku ligu, ali se rjetko dešava u Engleskoj. Engleski klubovi više igraju zbog ponosa i reputacije. Mi želimo da se kladimo na takve utakmice, ali one često budu blokirane od strane kladionice.

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #